Steunzolen

Home / Steunzolen

Voor wie zijn steunzolen?

Allerhande voetklachten gaande van overbelastingsletsels door sporten of een belastend beroep, pijnlijke voorvoeten, overmatige eeltvorming, metatarsalgie, bursitis, hamer- of klauwtenen, hallux rigidus, hallux valgus, platvoeten, knieplatvoeten, holvoeten, hielspoor, fascitis plantaris, peesontstekingen (achillespeesontsteking, tibialis posterior of -anterior tendinitis, shins-split, pijnlijke knieën, rugklachten, beenlengteverschillen.

Voor ieder van deze en andere klachten kunnen steunzolen de nodige oplossing bieden.

Uw steunzolen worden bij ons vervaardigd via gipstechniek. Wij gaan als volgt te werk:

  • Tijdens de maatname nemen we eerst een blauwafdruk zodat wij duidelijk de drukpunten kunnen waarnemen, evenals statiekafwijkingen.
  • Er wordt u gevraagd naar eventuele pijnklachten (heup-, knie-, enkel- en voetproblemen), of u sport, welke arbeid u uitoefent, eventuele operaties die van belang kunnen zijn, en dergelijke…
  • We maken een stapanalyse en bekijken eventuele slijtage aan de loopzool van uw schoenen, hierbij krijgt u tevens advies over het type schoeisel die het best geschikt is voor uw voetprobleem.
  • Een grondig voetonderzoek waarbij onder andere de correctiemogelijkheden worden bekeken evenals de mobiliteit in diverse gewrichten wordt gecontroleerd.
 DSC_3367
 DSC_3371
 DSC_3881
 DSC_3630
Dit geheel aan informatie geeft ons een juist beeld om vervolgens een gipsafdruk te nemen in zijn meest corrigeerbare positie.
De vervaardiging van de steunzolen via deze gipstechniek heeft als voordelen dat we op deze manier een steunzool maken die licht is. Soms mogen steunzolen niet te dik zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetbalschoenen of dansschoenen.
De gipsafdruk wordt met plaaster opgegoten, ontmanteld en bijgeschuurd, zodat wij een exacte kopie hebben van uw voeten in hun meest correctieve positie.
Door de juiste keuze van materialen kan er een steunzool vacuüm geperst worden op de gips-positieve afdruk.
Na afkoeling word het geperste materiaal bijgeschuurd tot uw steunzolen, eventuele uitsparingen of drukontlastings elementen worden toegevoegd en de steunzolen worden vervolgens bekleed met een deklaag naar keuze en functie.

Echter houden wij de markt nauwlettend in het oog op het gebied van 3d printing en 3d scanning zodat wij in de toekomst een evenwaardig product kunnen aanbieden zoals die nu wordt vervaardigd met de gipstechniek.

De steunzolen worden binnen de 10 dagen vervaardigd. Indien nodig en zeer dringend kan dit tevens reeds in 1 dag.

Onze steunzolen worden vervaardigd in het desgewenste materiaal voorgeschreven door de arts en in functie van de doelstelling voor de patiënt. Er wordt gekozen voor kurk en leder of EVA (pryx) of een combinatie van de twee, of andere materialen zoals carbon of vormaccepterende en antibacteriële materialen voor diabetici.

 

Wie schrijft deze voor?

  • Orthopedisch chirurg
  • Chirurg (algemene & urgentieheelkunde)
  • Specialist fysische geneeskunde en revalidatie
  • Neuroloog & neurochirurg
  • Neuropsychiater
  • Pediater
  • Reumatoloog
  • Geriater

De hernieuwingstermijn voor steunzolen is tot de leeftijd van 18 jaar jaarlijks en vanaf 18 tweejaarlijks.

Hoe te onderhouden?

De steunzolen zijn vervaardigd in bepaalde materialen afhankelijk van het gewenste gebruik (steunzolen voor in de dagelijkse stadsschoenen, sportschoenen, voetbalschoenen, werkschoenen,… ). Het is dus belangrijk de steunzolen, indien te vochtig, af en toe eens een nacht uit de schoenen te halen en te laten drogen.

Lederen bekleding van de steunzolen kan met behulp van een voedende ledercrème behandeld worden zodoende de soepelheid van de steunzool te garanderen.

Kunststof bekleding zoals skai of EVA kan met behulp van een matig vochtig doekje weer schoongemaakt worden.

Indien steunzolen vervelend gaan ruiken kan dit worden teniet gedaan door de steunzolen in een afgesloten plastiekzakje voor een 24 tal uur in de diepvries te steken. Dit doodt de bacteriën die de vervelende geur afscheiden.